2006-08-30

A Matrix rabul ejt..

"Miért harcol tovább?... A szabadság? Igazság? Talán a béke?
Esetleg a szerelem? Illúziók, Mr. Anderson, az észlelés játékai. A labilis emberi elme ideiglenesen kivetülő délibábjai, amikkel próbál megalapozni egy valójában értelmetlen és céltalan létet. Valamennyi pontosan olyan mesterséges, mint maga a Matrix, noha olyan bárgyúságot, mint a szerelem csak az ember teremthet."
Agent Smith

Smith elbukott, akkor most mivan?

Érdemes harcolni? Harcolni valamiért, ami lehet, hogy nincs is?
Azok, akik kábítószerekkel élnek valójában elmenekülnek az itteni világból egyfajta önmaguk teremtette Matrixba, ahol mindez értelmét veszti. De aki józanul él vajon be van csapva?
Honnan tudhatjuk, hogy nem egy interaktív valóságshow szereplői vagyunk, és nem röhög-e valaki rajtunk nap mint nap? És hogy vajon a saját gondolataink nem sugallja-e valaki más?

Igazából oly mindegy, ez az az életnek nevezett valami, amiben bolyongunk, és néha-néha eltévedünk. Ez az egyetlen, ami adatott nekünk, hát alakítsuk úgy, hogy jól szórakozzon az, aki nézi, de közben inkább mi szórakozzunk jól.
Tegyen meg mindenki mindent, amit jónak lát!
Érdemes harcolni, ha ez csak szubjektív valóság, akkoris!
Mert lehet, hogy nem lesz folytatás...

10 Comments:

Anonymous Névtelen said...

De lehet, hogy Smith-nek volt igaza?? :-)

De talán nem megalapozni, csupán csak élvezhetőbbé próbálja tenni az elme az értelmetlen és céltalan létet... és közben ugyan ez az elme el is ront mindent... csak körül kell nézni... és talán igaza volt Smithnek mikor egy vírusnak nevezte az embereket... akiknek a szaga ugyan olyan visszataszító, mint a Morpheus fejéről csöpögő verejték... :-)

Talán azoknak a kis kopasz emberkéknek, narancssárga ruhában, ott fenn a hegyekben... a kövér kis "istenükkel", és azzal, hogy a legjobban a természetet tisztelik, azokat az élőlényeket, akik már akkor is itt voltak, mikor mi még sehol... talán nekik van a legnagyobb igazuk... és talán ők gondolkoznak helyesen...

21:15  
Blogger Gr4ss blog said...

Az igazság az, hogy nincs is kanál...

08:52  
Anonymous Névtelen said...

Öcsikém, Büszke vagyok Rád!
Örülök, hogy egy nem mindennapi ember tesója lehetek. Kár, hogy a hétköznapokon keveset lát ebből a LÁTNI nem képes embersereg.

10:53  
Anonymous Névtelen said...

Azt még elfelejtettem egyébként, hogy egyébként pont Smith volt a legkevésbé abban a helyzetben, hogy ítélkezhessen az emberek felett... hiszen ő is valamilyen szinten az emberi elme szüleménye volt... hiszen az első gépeket az ember építette... :-)

19:27  
Blogger NilsCo said...

Csakhogy ő túlnőtt a dolgon, rá nem vonatkozott a robotika 3 törvénye.
"Vannak bizonyos szabályok, amiket megszeghetsz, a többit megkerülheted." Egy meghackelt vírus bármit megtehet, nem eredeti célját végzi, hanem azt, amit "átalakítója" akar... Namármost, ha programok hackelnek programokat, akkor az embereknek immár nincs befolyásuk rá.
Vitatkozunk? :D

20:31  
Anonymous Névtelen said...

:-)
Befolyásuk nincs, ez igaz... de nem volt joga ítélkezni... lenézni az embereket... hiszen ember nélkül ő sem létezett volna...
Egyébként a Mátrix egy körforgás... az ember megteremti a gépeket, a gépek túlnőnek rajta, duracell, stb., és létrehoznak egy világot az emberi elme számára. Igen ám, de a Mátrixon belül a programok is élik a maguk kis életét, létrehoznak különböző helyeket, így aztán Smith mondata: "az észlelés játékai. A labilis emberi elme ideiglenesen kivetülő délibábjai, amikkel próbál megalapozni egy valójában értelmetlen és céltalan létet. Valamennyi pontosan olyan mesterséges..." ez ugyan úgy kezd vonatkozni rájuk is. És aztán maga Mr. Smith... egyszer csak túlnő alkotóján, ahogy a gépek túlnőttek az embereken...

20:55  
Blogger NilsCo said...

Miért ne? Őt alapvetően teremtette ember, ám nem az akkori valójában, amikor ezt a kijelentést tette. Azaz miért ne fogalmazhatta volna meg véleményét, hogy mennyire lenézi az embereket, hisz ő már mennyivel több és jobb, mint amilyennek eredetileg teremtették. És erre csak a gépek voltak képesek.
Öntelt volt, na. Rá is pacsált... :D

21:04  
Blogger NilsCo said...

Látom, ez a Matrix téma téged is megmozgat :-D
Az öreg Watchowsky tesókon kívül szerintem nincs az az ember, aki úgy látná a mondanivalót, ahogy kell.
Lehet, hogy még ők se...

21:08  
Anonymous Névtelen said...

Ami nem is baj... mármint, hogy nem tudod, hogy szerintük mi a mondanivaló.
A film, a költészet, a festészet, és minden ilyen hasonló tevékenység - amelyel emberek számára alkotnak dolgokat - lényege, hogy gondolatokat ébresszen a nézőben/olvasóban, és ő saját maga számára megfogalmazza, hogy neki mit jelent az alkotás. Nem kell tudnod, hogy az alkotónak mit jelentett...

Ezért aztán ha valaki engem meggyőz arról, hogy egy irodalomkönyvben leírt verselemzésnek van értelme, ami megmondja neked, hogy miről KELL, hogy szóljon számodra a vers... hááát... állok elébe... nem fog sikerülni... :-)

21:16  
Blogger NilsCo said...

Na, végre egyetértünk! :-)

21:24  

Megjegyzés küldése

<< Home