2008-01-27

Az élet,a világmindenség meg minden

"Messze kinn a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett, isten háta mögötti zugában található egy sehol sem jegyzett sárga nap.
Durván kilencvenmillió mérföldre tőle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredő civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja.
Ez a bolygó a következő problémával küzd vagy inkább küzdött: az ott élők többsége ideje nagy részében boldogtalan volt. Számos megoldást javasoltak a probléma gyógyítására, ezek azonban többnyire zöld és piros hasú papírok mozgásához kapcsolódtak, ami meglepő, hiszen végül is nem a színes papírok voltak boldogtalanok.
Így hát fennmaradt a probléma: jókora tömegek voltak elkeseredve, és sokan közülük nyomorúságosan érezték magukat, még azok is, akiknek volt kvarcórájuk.
Többen mindinkább úgy vélték, hogy kár volt lejönni a fáról. Mások egyenesen azt állították, hogy felmenni is kár volt rá, jobb lett volna, ha ki se bújnak az óceánból."
 (Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak)

Gondolkodott el már ezen akárki is komolyan? Célszerű ez az egész? Ott van az az emberi ésszel felfoghatatlanul nagy valami, amiben állítólag ott van ez a kék bolygó. És azon mi, élőlények. Szükségszerű az élet? Szükségszerű egyátalán a világegyetemnek? Nem hinném, inkább csak egyfajta játék az egyhangúság megtörésére. Az élet még a saját bolygónknak sem hiányozna ha nem lenne. Semmi logikus alapja nincs és semmi logikus célt nem szolgál. Csak folyik az önmagunk állította szabályok szerint és a mai tudásunk alapján nem vezet semmire. Tanulhatsz, tehetsz amit akarsz, velünk együtt fák is nőhetnek, bogarak is donghatnak, a vége ugyanúgy ugyanaz. Erről eszembe jut az, amit még anno a katonaságnál hallottam: "Logikát csak a kerítésen kívül keress!" Én ebben se látok. Minden élőlény csak van, teszi a dolgát, de ha az egész értelmét keressük, a miértjét, akkor bizony rá kell ébrednünk, hogy nem létezik. Jellegtelen élőlények egy jellegtelen helyen igazi cél nélkül.

Ez az eszmefuttatás csak kalkuláció a lehetőségekkel bármilyen hátsó gondolat nélkül.

De tényleg... Meg tudja fogalmazni nekem bárki is, hogy a világegyetem szempontjából miért szükséges élet itt, vagy akárhol?

Címkék:

3 Comments:

Anonymous Névtelen said...

Mert szükséges, csak úgy, valaminek kell lennie, olyan nincs hogy semmi sincs:) Értelme meg mindennek van, máskülönben nem lenne. Esetleg csak mi nem értjük, látjuk az értelmét:)

17:04  
Anonymous Névtelen said...

Ha a saját nézőpontunkból nézzük, azzal a logikával és azokkal az érvekkel, amit leírtál, akkor valóban semmi értelme...

De ki tudja... hátha a Föld és rajta az élet egy nagyonagyonagyon pici része valami sokkal nagyobb egésznek... amit nem ismersz... vagy talán fel sem bírnál fogni...

Ezt én mindig számítógépes játékokhoz szoktam hasonlítani... ha például a Simsbeli karaktered bírna egy pici mesterséges intelligenciával, akkor annyit fogna föl, hogy él egy kisvárosban, eszik, alszik, dolgozik, szórakozik, néha a "sors" beleszól az életébe...

Honnan tudjuk, hogy nem egy játék részei vagyunk mi is??? :))

13:32  
Blogger NilsCo said...

Én is így szoktam elképzelni, Attila bátsi. De akkor meg ki az az őrült, aki ilyen unalmas játékot játszik?


HÉ, TE OTT! KAPCSOLJ RÁ MÁ!!! MORE SPEED, Mr. Sulu!

18:14  

Megjegyzés küldése

<< Home