2010-07-16

Red Bull Air Race - Húzva


Elmarad a Red Bull Air Race budapesti menete.
Hivatalosan az engedélyeztetési procedúra elhúzódásával lett a dolog megmagyarázva, de az ok igazából egy szó és ami mögötte van: Magyarország.
A légtérhasználati engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság július 6-án elutasította, szóval minden időben lett leadva, elhúzódásról szó nincs. Utasításról van szó, amit meg nem említenek. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a rendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését. Egyszóval akkora zajjal jár, hogy a pesti mindennapos forgalom generálta csörömpölésből már kihallatszik. 2004 óta ezzel semmi baj nem volt, de tavaly (szerintük) már úgy volt megtartva a buli (mellesleg kifogástalanul), hogy nem volt légtérhasználati engedély.
Ez rendkívül érdekes. Emlékszem, tavaly mi is ott voltunk, direkt csak ezért mentünk 200kilométert. Amikor kiszálltunk a kocsiból (tényleg óriási zajjal) a Magyar Honvédség JAS 39 (Gripen) vadiúj vadászgépe hasította épp a levegőt. Mindenféle légtérhasználati engedély nélkül? Aztán a program közben egy MALÉV Boeing is elhúzott alacsony magasságon a belváros fölött. Az is magyar volt, annak se szólt senki? Részemről a Red Bull Air Race 2009-es programja egy profin kivitelezett, jelentős nézőszámot vonzó látványos dolog volt. Lehet, hogy az ott lakókat zavarta a nagy hangzavar (azért mászhattak a tetőkre nézni az okot, meg lógtak az ablakban mindenhol), de engem személy szerint nem igazán ejtene kétségbe, ha évente egyszer egy világméretű rendezvényt tartanának az ablakom alatt, mégha épp éjszakás műszakban dolgoznék sem. Tovább megyek: Tetszene is.
Szóval innen üdvözlöm a sok pesti kényeskedő figurát, a kedves politikusokkal az élen (akik egy ilyen dolgot soha nem fognak átélni a maguk valójában). Ők számokat, összegeket látnak, nem azt, hogy egy világméretű megmozdulás alkalmából megint emlegetik ezt a porfészket, mutatják be a koszos kis városkájukat, lesz kíváncsi esetleg valaki messziről, és jönne ide valamiért. 
Magyar embernek nem kell ilyesmi, egyszerűen éretlen rá. Ha valami beválik, akkor azt meg kell változtatni csak azért, hogy ne menjen a jól megszokott medrében. Bele kell kötni, hogy látszodjon: Figyelünk mindenre, jól végezzük a dolgunkat. Világkiállítás - bukta. MotoGP pálya - bukta. Négyes metró - (szerintem) bukta. Red Bull Air Race - bukta. Olimpiát is akarunk rendezni, mi? Olyan világszintű rendezvényekre, aminek megrendezéséért sorban állnak ezek a majmok nem tartanak igényt. Majd más fog. Zajjal, meg mindennel együtt. Bevétellel együtt is. Magam előtt látom az augusztus 21-i híradót: Elmaradt a várt nézőszám/bevétel az augusztus 20-i rendezvényekről. Idén tüzijáték rövidebb lesz (azt megértem). Red Bull Air Race nem lesz. Így a kutya sem fog fölmenni Pestre csak hogy ott legyen.

Magyar embernek kell egy porkupac, hozzá három kavics, játszodjon azzal, más nem való neki.

Címkék: , ,

3 Comments:

Blogger Andi said...

Már megint összecsengünk blogilag :-)

Jól mondtad: a magyar emberek többsége - és nem kivétel a vezető politikusok java része sem - éretlen mindarra, ami az életet élhetővé, egy országot elismertté, keresetté, és ezáltal gazdagabbá teszi akár anyagilag, akár szellemileg. Magyarországnak 1989 óta volt ideje talpra állni, rendezni a sz@ros ügyeit, ehelyett a seggreesést és a káoszt választotta. Ehhez csak gratulálni lehet. Huszonegy elpazarolt év...

A buktákhoz még egyet hozzátennék, ami jóformán bukta volt, hiszen sok minden nem készült el időre aminek el kellett volna, és ez is tipikusan magyar: félkészen lett Pécs kultúrális főváros. Hát nem fura, hogy a másik kettő időben el- és fel tudott készülni erre a szerepre?

Abban viszont vitatkoznék, hogy a magyar embernek porkupac kell és három kavics. Azonnal dobálózni kezdene a porral is, a kaviccsal is, aztán meg közölné, hogy "nem én voltam", vagy azt, hogy "ő kezdte". Ilyen szép, felnőtt módon, ahogy az a napköziben szokás...

04:50  
Anonymous Névtelen said...

Azt olvastam, hogy jövőre engedélyezik, csak idén nem!!!
HOL A LOGIKA???????

18:30  
Blogger Andi said...

Jövőre biztos hangfogókat szerelnek a gépekre a magyarok kedvéért :-DDD

15:39  

Megjegyzés küldése

<< Home