2010-10-06

Sajnos tudom, hogy megy ez...



Fotó: INDEX - Huszti István

Saját földünkön saját magunk "jószándékból", komolykodva, önként csesszük szét a környezetet. Most nézem a TVben, büszkén hirdetik, hogy miután lassan elvonult a vörösiszapos áradat a közeli folyókon (értsd: utánpótlásként már normál víz folyik) már pumpálják bele a savat a mederbe. Egy menet lúgos víz, ha nem puszított ki mindent, akkor a második menet sav majd megteszi. A két víz pedig majd valamelyik tengerben keveredik, azt jóvan. Aki a kémiához ért, az csak ámul a sötétség eme megnyilvánulásán. Valakik valamikor régen annyit megjegyeztek az iskolában, hogy a sav semlegesíti a lúgot, itt meg ugyebár lúg tett kárt, nosza, jó ötlet egy kis savat ereszteni. Egyenesen zseniális.


Másrészről megmagyarázzák, hogy ami történt, az nem is történt meg, az egész esemény ellentmond a józan észnek, ergo nem is történhetett meg. Mint amikor a főnökség azt mondja, mikor jelented, hogy tartályból folyik ki a víz: De hát nem folyhat, olyan nincs. De folyik, nézd meg! Ez a tény, mesélhetsz kék eget, meg rózsaszín felhőket.

Elmondom én, mert tudom, hogy hogyan megy az ilyesmi: Az ellenőrök mindig előre tudott alkalommal érkeznek, az egész ellenőrzés előre le van futtatva. Ha volt valami Pista bácsi, aki a főnökség figyelmét felhívta arra, hogy ha így megy tovább, akkor baj lesz, az le lett hűtve azzal, hogy "Jó, írja csak be a naplóba, Pista bácsi, hogy a szemle során mindent rendben talált, mert tudja, a kapu előtt sorban állnak az emberek a munkahelyért. Magának sem kötelező itt dolgozni, lesz, aki a helyére áll." Pista bácsi tehát beírta. Az ellenőrzés sikeres volt, minden rendben, jót ebédelhettek utána. Csak annak a szemet iszapnak nem szólt senki, hogy ki ne jöjjön, mert minden rendben van.

Az embereknek bemagyarázták, hogy az egész nem veszélyes, ha nyakig voltál benne sem. Lemosod, aztán hipp-hopp. A lúg mindettől függetlenül mar, annak nem lehet megmagyarázni. A népet szépen vissza akarják költöztetni, pedig egy ilyen jó lúgos öntözés után egy jódarabig ott nem nő fű, fa, meg semmi sem. A területet ezek után lehet használni Marsszimulátornak, azt, hogy szépen a mocskot föltakarítják, azt valahogy nem tudom elképzelni. Csak a duma megy, meg az eszetlenkedés. Aztán ahogy ismerem a dolgok menetét, valaki majd a helyreállításból is jól megtollasodik, a sok szerencsétlen meg, aki rossz helyen lakott így járt.

Ja, és miből volt a gát? A kohó hamujából. Hamu. A világ legjobb gátépítő anyaga. Nem is értem, miért betonból csinálják máshol, meg miért homokkal töltik meg a zsákokat, ha árvíz van.

És amúgyis: Hogy lehet egy ekkora kapacitású tárolót gátak mögé szorítva földfelszín fölé építeni? Az árvízvédelmi gátak sima víznek sokkal kisebb nyomását nem bírják két hétig...

A felelősségérzet az ipari termelésből totálisan hiányzik, lényeg, hogy a mocsok el legyen tüntetve BÁRMI ÁRON. Ha más belebetegszik, megnyomorodik, vagy csak az életének eredménye megy kárba, hát sebaj. Lényeg a főnökség pénze.

Címkék: ,

2 Comments:

Blogger Andi said...

Felháborító. Végső soron azt mondták, hogy mindenki inkább nekik higgyen, mint a saját szemének. Sajnálom, én, ha fotókon is, de látom azt a vörös löttyöt, ami kiáradt, nekem ne magyarázza senki, hogy az tulajdonképpen nincs is ott. És ne magyarázza a világnak sem, hiszen már minden vezető napilap címoldalán ez a moslék ügy szerepel, és már megint rajtunk röhög a világ.

Az meg, hogy most majd sósavat öntenek a lúg helyére, egy baromság. Hetedikes kémiaanyagból egyes, leülhetsz, fiam. Vagy akkor ragaszkodom hozzá, hogy az ötletgazda észkombájnok ilyen lúgos-savas vízben fürödjenek esténként, hiszen szerintük ezzel semmi gond nincs, ártalmatlan, semleges, sőt, tiszta. Barmok! Ha lúgot, sósavat és vizet összeöntök, annak a végeredménye soha nem lesz tiszta víz, hanem olyan víz, amiben kétféle maró hatású, mérgező anyag is van, amik küszködnek ugyan egymással, de attól még ott vannak... Gratulálok! Ezekre az emberekre nem egy ilyen létesítményt, de két fillért apróban nem bíznék.
És mindennek a tetejében van pofájuk ahhoz, hogy még ők nézzenek hülyének másokat. Kikérem magamnak.

01:47  
Anonymous Névtelen said...

Viszont a legnagyobb pofátlanságnak érzem azt, hogy amióta kiömlött az iszap senki nem tett semmit annak érdekében hogy a tározóban maradt anyag bent maradjon.
Márpedig ha jön egy nagyobb esőzés akkor a maradék is ki fog jönni.
Vagy talán pont ezt várják és akkor rá lehet fogni a természetre mint természeti katasztrófa.
Remélem megtalálják a felelősöket vagy felelőst és odadobják a károsultak közé.

yugo

15:51  

Megjegyzés küldése

<< Home